• image
  • image
  • image
Agro promet Ribare - poljoprivredna apoteka koja radi NON-STOP: Samo u poljoprivrednoj apoteci Agro promet mozete naci najnovije prozivode iz Evropske unije: Potrazite nas na brojeve telefona stavljene u futer sajta:

Nedimović: Bez dogovaranja o zakupu poljoprivrednog zemljišta

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da nema nikakvog pregovaranja, dogovaranja, neposrednog pogađanja i spinovanja kada je reč o izdavanju u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta i istakao da svi zainteresovani imaju jednak tretman.
"Postupak davanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta i domaćim i stranim investitorima potpuno je transparentan. Svi imaju isti tretman", kazao je Nedimović na sednici Skupštine Srbije, reagujući na kritike opozicije.

Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov kazala je da se izmenama zakona postavljaju nemogući uslovi koje bi građani EU trebalo da ispune kako bi postali vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, ali istovremeno se i dalje ne sprečavaju strane kompanije da postanu vlasnici domaćih oranica, već se i podstiču da dođu, poput nemačke kompanije za preradu mesa "Tenis".

"Kome vi zabranjujete da kupuje zemljište, nekom pretpostavljenom poljoprivredniku Hansu iz Nemačke, a istovremeno dodeljujete hiljade hektara strancima, pravnim licima, kojima ovaj zakon i dalje ne zabranjuje da registruju i kupe firmu i na taj način dođu do najboljeg zemljišta", kazala je Jerkovljeva.

Nedimović je naveo da je u slučaju "Tenisa", zemlja data u zakup i da je ta kompanija bila samo jedan od "219 aplikanata" za zakup zemljišta.

On je dodao da će sve u vezi sa zakupom biti predstavljeno javnosti na skupštinskom Odboru za poljoprivredu.

Drugog dana rasprave u načelu o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji treba da oteža prodaju poljoprivrednog zemljišta građanima EU, što je od 1. septembra omogućeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), opozicija je kritikovala predloženo navodeći da zakon neće sprečiti strance da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji.

Predstavnici vladajućih stranaka tokom rasprave navodili su da se izmene zakona donose kako bi se popravile stvari koje nisu u vreme kada je pregovaran SSP sa EU dogovorene na najbolji način.

Poslanica DS-a Gordana Čomić zahvalila se Tomislavu Nikoliću, Socijalističkoj partiji Srbije, Socijaldemokratskoj partiji Srbije, Liberalno-demokratskoj partiji i Savezu vojvođanskih Mađara što su glasali za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i pozvala poslanike da prestanu da pričaju da su to radili "oni žuti", jer je ta ideja žutih preživela.

Ona je kazala da je SSP važna stvar za budućnost države.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je doneo dobro i ekonomiji i statusu Srbije", rekla je Čomić.

Šefica poslaničke grupe "Pokret za spas Srbije - Nova Srbija" Sanda Rašković Ivić rekla je da se izmenama zakona neće rešiti suštinsko pitanje rasprodaje srpskih oranica, već da će se samo stvoriti problemi srpskoj dijaspori.

Ona je predložila da se dozvola prodaje zemlje "veže za ulazak Srbije u Evropsku uniju", a da ako Srbije ne uđe u EU, ne prodaje zemlju strancima.

Poslanik iz iste poslaničke grupe Đorđe Vukadinović rekao je da će se ovim izmenama zakona "sprečiti neki naš Pera, Mika, Žika da proda svoja dva hektara nekom Hansu, a da će veliki kao i do sada kupovati zemljište".

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović nazvao je izmene Zakona "pokušajem zamajavanja javnosti" i dodao da između ove i prethodne vlasti nema razlike, jer oni nastavljaju politiku Borisa Tadića time što ispunjavaju obaveze iz SSP-a.

On je rekao da je za sadašnju Vladu Srbije samo bitno da budu srećni državljani EU, jer izmenama Zakona omogućavaju građanima EU iste uslove za kupovinu zemljišta kao u njihovim matičnim zemljama.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Goran Ješić je rekao da je zakon besmislen, jer se vlast javno zalaže da se strancima ograniče uslovi za kupovinu državnog zemljišta, a da netransparentno deli zemljište stranim partnerima.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović rekao je da su izmene zakona "šarena laža" i da je problem u tome što ovaj zakon omogućava vlasti da državno poljoprivredno zemljište daje investitorima koji su joj bliski.

Poslanik Sropske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić rekao je da su izmene Zakona odlične i kada je reč o zaštiti poljoprivrednih proizvođača iz Srbije i kada je reč o saradnji sa EU.

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski rekao je da ova vlada pokazuje ozbiljnost kada je u pitanju poljoprivredno zemljište.

Poslanici su danas raspravljali i o tome ko je potpisao SSP sa EU i o njegovom kvalitetu. Vlast je tvrdila da je ŠP 2008. godine loše pregovaran, a poslanica DS Gordana Čomić zahvalila e velikom broju sadašnjih vladajućih partija, među kojima je SPS i nekadašnji lider vladajuće SNS Tomislav Nikolić, koji su tada podržali potpisivanje SSP.

Izmenama zakona predviđeno je da stranci mogu da kupuju poljoprivredno zemljište pod uslovom da najmanje 10 godina žive u lokalnim samoupravama u kojima žele da kupe zemlju, da najmanje tri godine obrađuju zemljište koje je predmet kupovine i da u svom vlasništvu imaju potrebnu opremu i mehanizaciju.

Sednica Skupštine Srbije biće nastavljena u ponedeljak u 10.00 raspravom po amandmanima, a podneto je 47.

Text Scroller

Maline iz Srbije koje su se do sada izvozile u Nemačku, Francusku, Holandiju, Belgiju i u skandinavskim zemljama, naći će se ubuduće i na trpezama Japanaca, Amerikanaca i Južnokorejaca, obećao je danas u Leskovcu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je odgovarajući na pitanje Jugmedie o prognozama cena malina, kazao da je to stvar ponude i potražnje, ali i da se njegovo ministarstvo trudi da obezbedi što veći broj tržišta i da podigne ili osposobi postojeće domaće prerađivačke kapacitete.

„Tržište je to koje kontoliše maline, a ne država, ovo nije ‘74. Potpuno sam svestan problema s malinama. 97 posto se izvozi a svega 3 posto konzumira na prostoru Srbije. Naša tražnja opredeljena je pre svega u Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj i skandinavskim zemljama. Mnogo više nego ranije malinajka ima, to je klasičan ekonomski princip ponude i potražnje. Mnogo se više pojavilo robe na strani ponude, a te zemlje imaju isti broj stanovnika“, kazao je ministar.

Maline iz Srbije i u Japanu, Americi i Južnoj Koreji, cene i dalje niske

 

„Činjenica je da stvari nisu dobre kao 2015. i 2016. godine, ali mislim da mi moramo da vodimo računa i o našim očekivanjma. Teško je da ćemo imati sutiaciju 2 evra po kilogramu“, dodao je Nedimović.

Dražava će pomoći tako što će, naglasio je, voditi računa da u izvoz ide čista roba, ali i tako što će povećati tražnju na domaćem tržištu i nalaziti nova strana tržišta.

„Otvaramo sada i neka nova tržišta, poput Japana, Juže Koreje, Amerike, tamo gde je cena robe mnogo veća, i pokušaćemo nešto da uradimo sa povećanjem tražnje na domaćem tržištu. Dogovorili smo gradnju nove fabrike u Arilju koja će se baviti prerdom maline koja nije najvišeg kvaliteta i koja ne može da se proda“.

Na taj način, istakao je, na domaćem tržištu će završavati 8 ili 9 posto srpskih malina, a razgovara se i o prodaji Budimke, fabrike u stečaju.

„To su dve šanse – otvarenje novih tržišta za sirov materijal i otvaranje proizvodnje za poluprozvod.

Mogu samo da kažem da ćemo se boriti. Da se nismo borili cena bi prošle godine bila 20 do 30 dinara manja“, zaključio je ministar Nedimović.

Na podsećanje da proizvođači optužuju „hladnjačarski lobi“ za nisku cenu, on je kazao da su optužbe obostrane.

„Hladnjačari viču da ih pritiska država u ime proizvođača, proizvođači kažu da ih pritiskaju haladnjačari. Mi smo prošle godine izvezli 100 tona robe, više nego ikad, a opet se priča o niskoj ceni. Ja bih voleo da kažem – da, hladnjačari su monopilsiti, ali ja ne mogu ovog trenutka takvu stvar da iznesem. To bi bilo suviše nekoretno“, istakao je ministar Nedimović, koje je danas bio gost u Leskovcu povodom nastavka elektrifikacije polja.

 

© 2017 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Enginetemplates.com

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! templates by Engine Templates