Monday, 22 January 2018

AGROPROMET

Ribare

Side Module

This is a module where you might want to add some more information or an image, a link to your social media presence, or whatever makes sense for your site.

You can edit this module in the module manager. Look for the Side Module.

Nedimović: Bez dogovaranja o zakupu poljoprivrednog zemljišta

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da nema nikakvog pregovaranja, dogovaranja, neposrednog pogađanja i spinovanja kada je reč o izdavanju u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta i istakao da svi zainteresovani imaju jednak tretman.
"Postupak davanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta i domaćim i stranim investitorima potpuno je transparentan. Svi imaju isti tretman", kazao je Nedimović na sednici Skupštine Srbije, reagujući na kritike opozicije.

Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov kazala je da se izmenama zakona postavljaju nemogući uslovi koje bi građani EU trebalo da ispune kako bi postali vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, ali istovremeno se i dalje ne sprečavaju strane kompanije da postanu vlasnici domaćih oranica, već se i podstiču da dođu, poput nemačke kompanije za preradu mesa "Tenis".

"Kome vi zabranjujete da kupuje zemljište, nekom pretpostavljenom poljoprivredniku Hansu iz Nemačke, a istovremeno dodeljujete hiljade hektara strancima, pravnim licima, kojima ovaj zakon i dalje ne zabranjuje da registruju i kupe firmu i na taj način dođu do najboljeg zemljišta", kazala je Jerkovljeva.

Nedimović je naveo da je u slučaju "Tenisa", zemlja data u zakup i da je ta kompanija bila samo jedan od "219 aplikanata" za zakup zemljišta.

On je dodao da će sve u vezi sa zakupom biti predstavljeno javnosti na skupštinskom Odboru za poljoprivredu.

Drugog dana rasprave u načelu o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji treba da oteža prodaju poljoprivrednog zemljišta građanima EU, što je od 1. septembra omogućeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), opozicija je kritikovala predloženo navodeći da zakon neće sprečiti strance da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji.

Predstavnici vladajućih stranaka tokom rasprave navodili su da se izmene zakona donose kako bi se popravile stvari koje nisu u vreme kada je pregovaran SSP sa EU dogovorene na najbolji način.

Poslanica DS-a Gordana Čomić zahvalila se Tomislavu Nikoliću, Socijalističkoj partiji Srbije, Socijaldemokratskoj partiji Srbije, Liberalno-demokratskoj partiji i Savezu vojvođanskih Mađara što su glasali za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i pozvala poslanike da prestanu da pričaju da su to radili "oni žuti", jer je ta ideja žutih preživela.

Ona je kazala da je SSP važna stvar za budućnost države.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je doneo dobro i ekonomiji i statusu Srbije", rekla je Čomić.

Šefica poslaničke grupe "Pokret za spas Srbije - Nova Srbija" Sanda Rašković Ivić rekla je da se izmenama zakona neće rešiti suštinsko pitanje rasprodaje srpskih oranica, već da će se samo stvoriti problemi srpskoj dijaspori.

Ona je predložila da se dozvola prodaje zemlje "veže za ulazak Srbije u Evropsku uniju", a da ako Srbije ne uđe u EU, ne prodaje zemlju strancima.

Poslanik iz iste poslaničke grupe Đorđe Vukadinović rekao je da će se ovim izmenama zakona "sprečiti neki naš Pera, Mika, Žika da proda svoja dva hektara nekom Hansu, a da će veliki kao i do sada kupovati zemljište".

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović nazvao je izmene Zakona "pokušajem zamajavanja javnosti" i dodao da između ove i prethodne vlasti nema razlike, jer oni nastavljaju politiku Borisa Tadića time što ispunjavaju obaveze iz SSP-a.

On je rekao da je za sadašnju Vladu Srbije samo bitno da budu srećni državljani EU, jer izmenama Zakona omogućavaju građanima EU iste uslove za kupovinu zemljišta kao u njihovim matičnim zemljama.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Goran Ješić je rekao da je zakon besmislen, jer se vlast javno zalaže da se strancima ograniče uslovi za kupovinu državnog zemljišta, a da netransparentno deli zemljište stranim partnerima.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović rekao je da su izmene zakona "šarena laža" i da je problem u tome što ovaj zakon omogućava vlasti da državno poljoprivredno zemljište daje investitorima koji su joj bliski.

Poslanik Sropske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić rekao je da su izmene Zakona odlične i kada je reč o zaštiti poljoprivrednih proizvođača iz Srbije i kada je reč o saradnji sa EU.

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski rekao je da ova vlada pokazuje ozbiljnost kada je u pitanju poljoprivredno zemljište.

Poslanici su danas raspravljali i o tome ko je potpisao SSP sa EU i o njegovom kvalitetu. Vlast je tvrdila da je ŠP 2008. godine loše pregovaran, a poslanica DS Gordana Čomić zahvalila e velikom broju sadašnjih vladajućih partija, među kojima je SPS i nekadašnji lider vladajuće SNS Tomislav Nikolić, koji su tada podržali potpisivanje SSP.

Izmenama zakona predviđeno je da stranci mogu da kupuju poljoprivredno zemljište pod uslovom da najmanje 10 godina žive u lokalnim samoupravama u kojima žele da kupe zemlju, da najmanje tri godine obrađuju zemljište koje je predmet kupovine i da u svom vlasništvu imaju potrebnu opremu i mehanizaciju.

Sednica Skupštine Srbije biće nastavljena u ponedeljak u 10.00 raspravom po amandmanima, a podneto je 47.